TEBvist trenca tabús sobre el sexe i la discapacitat en un nou programa

El canal de televisió realitzat pel Servei Ocupacional d'Inserció del Grup Cooperatiu TEB va presentar un nou monogràfic dimecres passat


"Com en tota relació de parella és important, sinó faltaria alguna cosa", diu la Teresa. "El sexe és molt bonic", afirma la Laia. Podria tractar-se d'una conversa entre amigues prenent un cafè o d'un nou llibre de la famosa trilogia 'Cinquanta Ombres d'en Grey', però no és cap d'aquestes dues coses. Són algunes de les declaracions que es poden escoltar i veure en la 19 edició del programa del canal de televisió TebVist, presentat dimecres a la tarda a l'auditori de la biblioteca Can Fabra.

 

Es tracta de tres vídeos, dos reportatges i una entrevista, que ens aproximen al sexe i la discapacitat, doble tabú, de manera fresca i amb una mirada trencadora que permet desfer l’entramat de desconeixement i prejudicis entorn aquesta temàtica.

En el primer dels films, tres parelles de persones amb discapacitat intel·lectual i els seus familiars parlen de la sexualitat sense embuts. “L’Àngel corre una miqueta i jo li dic que a poc a poc” explica la Laia, una jove de 28 anys amb discapacitat intel·lectual que viu en un pis de suport i que té una relació amb l’Àngel (27). Ell viu amb els pares.

Aquesta és una de les principals problemàtiques amb la qual es troben les persones amb discapacitat. La manca d’espai on gaudir d’un moment d’intimitat, ja que la majoria solen abandonar la llar familiar tard i, de vegades, viuen en pisos de suport compartits.

Els pares de la Cristina, una altra de les protagonistes del reportatge, tenen un pacte amb ella perquè pugui dormir amb el Juanjo. Per la seva banda, la Teresa i en Carles, esperen poder llogar un pis ben aviat per tenir encara més intimitat i gaudir de la companyia de l'altre tots els dies de la setmana.

La psicòloga i sexòloga Gemma Deulofeu, en una entrevista -el segon dels vídeos del monogràfic- explica que sovint les persones amb discapacitat expressen la necessitat de tenir un espai per a ells. Durant el col·loqui posterior a la presentació dels vídeos, i davant la pregunta d'un dels assistents, un home amb discapacitat que no sabia com demanar als seus pares una mica d'intimitat, la professional li etziba:  "Si ens ho has preguntat a nosaltres i a tota la sala, pots preguntar-ho als teus pares". "De vegades només cal demanar-ho i fer-se entendre", diu.



El desconeixement, un mal comú

“Algú sap què és el punt P”, pregunta Josep Maria Soro, periodista de TV3 i presentador de l’acte, als assistents. L’auditori riu i tan sols un jove a primera fila alça la mà.

El desconeixement en matèria sexual és ampli, una afirmació vàlida no tan sols per les persones amb discapacitat intel•lectual, sinó també extensiva a tota la població en general.  Deulofeu assegura que les persones no tenim gaire informació "perquè només es parla de preservatiu, embaràs i problemes".

Hi ha, doncs, sobretot en el cas de les persones amb discapacitat intel•lectual, una tendència a abordar el sexe des d'uns perspectiva negativa, "des de la visió de la protecció de les malalties de transmissió sexual, un tema molt primordial", explica Mònica Serra, directora del Grup Fundació TEB.         

"Fins ara no entràvem al detall d'allò que la persona podia necessitar a banda d'una sexualitat segura" afirma. Recentment, però, el focus està canviant i des de les entitats es treballa amb familiars i persones amb discapacitat sobre aquesta qüestió.

Acompanyament íntim

L'assistència sexual per a persones amb diversitat funcional centra el segon reportatge del monogràfic. Es tracta d'un tema abordat en altres ocasions, però tabú, que compte amb una peça magistral: 'Yes we Fuck', un documental d'Antonio Centeno i Raul de la Morena.

Francesc Granja, autor del llibre 'Vivir el Sexo', parla en aquest 19è programa de TEBvist sobre la seva experiència com a persona que porta 22 anys en cadira de rodes i també de Tandem Team, associació sense ànim de lucre que presideix i que es dedica, entre d'altres, a facilitar acompanyament íntim.



María Clemente, psicòloga especialitzada en neurorehabilitació i membre de l'equip de l'associació, explica que Tandem Intimity és un projecte o protocol que fa de pont entre persones amb qualsevol discapacitat i d'altres que senten la crida de compartir la sexualitat amb persones amb diversitat funcional.

L'associació s'ha fixat en el model belga i l'holandès, però a diferència d'aquest, organitzen una trobada prèvia entre la persona que ofereix la companyia i la que la sol·licita per tal que estableixin un acord sobre els límits als quals volen arribar (si hi haurà coit o no, per exemple). "Hi ha l'opció d'escollir si t'agrada o no la persona", explica Granja. “L'acord econòmic, si existeix, és entre l'usuari i l'assistent. Nosaltres no fiscalitzem", afegeix.

"Sentir-se desitjat és molt important. Això a nivell de desenvolupament emocional és molt potent", assegura Granja. "Pensava que després de patir l'accident el sexe s'havia acabat, perquè pensava que la sexualitat estava vinculada només als genitals", confessa. "Vivim en una societat 'penecentrista', però quan parlem de sexualitat hi ha molts ventalls", assegura Gemma Deloufeu, que recorda com un dels seus pacients va visitar-la al despatx plorant després d'haver tingut el seu primer contacte amb una assistent sexual. "Ha estat el dia més bonic de la meva vida", va dir-li.

Des de Tandem Team són conscients que els éssers humans no fem sexe, sinó que som sexe. Es tracta d'una necessitat bàsica. Mentre s'espera una regulació, a Catalunya l'associació, juntament amb d'altres com Sex Asitent, fundada per Silvina Peirano, promou l'assistència sexual per a l'apoderament de les persones amb diversitat funcional. "L'important és gaudir del sexe i de la vida". Aquesta és la conclusió d'un monogràfic que ha posat sobre la taula un tema tabú per a molts, però que n'ha deixat d'altres al tinter, com la discapacitat, el sexe i l'homosexualitat o la paternitat. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article